Lišky na smetaně
Léto je v plném proudu a současné počasí, kdy skoro pořád prší a pak je chvíli hezky, ideálně přeje houbaření. Kaloricky nejideálnější houba je liška obecná (jmenovec té naší Malé), která vyjde z těla prakticky tak, jak tam vešla. Pochutnáte si a ještě navíc nepřiberete ani gram. Pojďme na to. Recept jsme si vypůjčili z toprecepty.cz - děkujeme! A vám všem dobrou chuť!
Suroviny: 400 g lišek Postup: V kastrole rozpustíme máslo s olejem a jemně nakrájenou cibuli dohněda orestujeme. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Jakmile je zelenina orestovaná a měkká, zacákneme ji octem, promícháme a přidáme lišky. Znovu dobře promísíme, posolíme, přidáme nové koření, bobkový list, cukr a další střik octa. Mírně podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka.
200 ml smetany
1 cibule
kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru)
2-3 lžíce hladké mouky
máslo
olej
ocet
celé nové koření
bobkový list
1 lžička cukru
sůl
Poté zalijeme smetanou prošlehanou s hladkou moukou a dobře provaříme.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, octem nebo dohladíme špetkou cukru a podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.